Գոյություն ունի մոտ 30000 սպիտակուցի տեսակ ,որոնցից յուրաքանչյուրը կազմված է նույն 20 ամինաթթուներից,տարբեր կոմբինացիայթվ:Նրանք ինչպես այբուբենի տառերը կապակցվում են իրար հետ ,որպեսզի ստեղծեն մակրոմոլեկուլյառ շղթաներ:Եթե ամինաթթուները շարված են ճիշտ կերպով ապա այն դառնում է գործող սպիտակուց:Ամինաթթուները շարված են հստակ ձևով:Հենց այդպիսի շարվածքը որոշում է սպիտակուցի կառուցվածքը,բնութագիրը և հատկությունը:Եթե սպիտակուցները լինեն շարված այլ կերպով ,ապա առաջանում են անպետք շղթաներ:Այդպիսի անոմալային շղթաները ոչնչանալու են: