Ուղղորդող հարցերը
Որո՞նք են կենդանի օրգանիզմի հիմնական տարրերը
Կենդանի օրգանիզմի հիմնական տարրերն են ՝ածխածին, թթվածին, ազոտ, ծծումբ,ֆոսֆոր,ջրածին:
Ո՞րն է կենդանի օրգանիզմի կառուցվածքային միավորը,նրա բաղադրությունը
Կենդանի օրգանիզմի կառուցվածային միավորն է բջիջը:
Բջջի բաղադրության մեջ կան՝
Ջուրը-70-80%(անօրգանական)
Սպիտակուցները-10-20%(օրգանական)
Ճարպեր-1-5%(օրգանական)
Ածխաջրեր-0.2-2%(օրգանական)
Նուկլեյնաթթուներ-0.2-2%(օրգանական)
Ինչու՞ են գիտնականներն ասում. «Կյանքը՝ սպիտակուցների գոյության ձևն է»
Քանի,որ կյանքի մեծ մասը սպիտակուցներն են՝ մեր մազերն են կազմված նրանցից,եղունգները
Ինչպիսի՞ օրգանական և անօրգանական նյութեր կան կենդանի օրգանիզմում
Ինչպիսի՞ քիմիական ռեակցիայով կարելի որոշել օսլայի առկայությունը սննդանյութերում
Սննդամթերքին ավելացնում ենք Լյուգոլի ռեակտիվ (յոդի և ջրի խառնուրդ) և ,եթե մթերքի մեջ առկա է նույնիսկ չնչին քանակով օսլա,ապա այն ստանում է մուգ կապույտ գույն և գունավորվում:
Ի՞նչ պայմաններ են անհրաժեշտ բույսի աճի համար
Բույսի աճի համար անհրաժեշտ է լույսի աղբյուր,խնամք և բարենպաստ միջավայր,որը իր մեջ կներառի միկրոտարրեր:
Ի՞նչ է լուսասինթեզը (ֆոտոսինթեզը)
Այն պրոցեսսը ,երբ բույսը արևի լույսից կլանում է էներգիա,և այդպես սնվում՝կոչվում է ֆոտոսինթեզ:
6H2O+6CO2—->C6H12O6+6O2
Ո՞րն է վիտամինների դերը կենդանի օրգանիզմներում:
Անհատական աշխատանք
Սպիտակուցներ
Սպիտակուցները՝ բարդ մակրոմոլեկուլային բնական միացություններ են, որոնք բաղկացած են ա-ամինաթթուներից, որոնք միացված են պեպտիդային կապի հետ: Առանձին սպիտակուցների մոլեկուլներում ընդգրկված ամինաթթուների քանակը տարբեր է, հետևաբար դրանցում տարրերի պարունակությունը բավականաչափ տարբերվում է:
Սպիտակուցները բոլոր կենդանի օրգանիզմների մի մասն են: Սպիտակուցների կենսաբանական դերը կայանում է նրանում, որ նրանք կատալիզատոր են քիմիական ռեակցիաների համար, որոնք տեղի են ունենում կենդանի օրգանիզմներում:
Ներկայումս առանձնացնում են սպիտակուցային մոլեկուլի առաջնային, երկրորդային և երրորդային կառուցվածքները:
Սպիտակուցի առաջնային կառուցվածքը պոլիպեպտիդ շղթայում ամինաթթուների միացությունների հաջորդականությունն է:
Սպիտակուցի երկրորդային կառուցվածքը տարածության մեջ պոլիպեպտիդ շղթայի ձևն է, այսինքն՝ շղթան շեղելու մեթոդ `ամինո և կարբոնիլ խմբերի միջև ջրածնային կապերի ձևավորման պատճառով:
Սպիտակուցի երրորդային կառուցվածքը տարածության մեջ թեքված պարույրի իրական եռաչափ կազմաձև է: Սպիտակուցի երրորդային կառուցվածքի ձևավորման և պահպանման որոշիչ գործոններն են ամինաթթուների մնացորդների կողմնակի արմատականների միջև կապերը (դիսուլֆիդային կամուրջներ – S – S-):
Քիմիական հատկությունները
1. Դինատուրացիա – սպիտակուցի երկրորդային և երրորդական կառուցվածքի ոչնչացում, որը տեղի է ունենում տաքացման ընթացքում,կամ լուծիչների հետ շփման ժամանակ: Դինատուրացիայի ընթացքում առաջնային կառուցվածքը պահպանվում է:
2. Սպիտակուցների թթվային կամ ալկալային միջավայրում սպիտակուցների հիդրոլիզացումը, ինչը հանգեցնում է սպիտակուցի առաջնային կառուցվածքի ոչնչացմանը և ամինաթթուների ձևավորմանը:
3. Սպիտակուցների որակական ռեակցիա. Ալկոհոլային լուծույթում մանուշակագույն ներկում պղնձի (II) աղերի գործողության (պեպտիդային կապի բիուրային ռեակցիա):
Աղբյուրը՝ https://ido.tsu.ru/schools/chem/data/res/chemfor/uchpos/text/g3_7_17.html
Թարգմանեցին՝ Աստղիկ Ավագյանը և Արշիլ Խաչատրյանը